Bakermat der Olympische Spelen

Beschrijving

In de glooiende heuvels van de provincie Elis, op het westelijke deel van de Peloponnesos, ligt het dorp Olympia. In een idyllische setting tussen de olijfbomen kun je de overblijfselen bewonderen van een van de belangrijkste plaatsen uit de Griekse Oudheid. Hier werden in 776 v. Chr. de allereerste Olympische Spelen gehouden.
.
Aan deze van oorsprong goddelijke sportwedstrijden namen atleten uit verschillende, rivaliserende Griekse stadstaten deel. Voor de periode rondom de spelen werd een wapenstilstand (Olympische vrede) afgekondigd ter bescherming van de deelnemers.

De antieke spelen werden gehouden ter ere van de Griekse oppergod Zeus. Zijn heiligdom is een van de ruïnes die je aantreft op het terrein, evenals de resten van een 12 meter hoog standbeeld van hem, een van de zeven klassieke wereldwonderen. Tijdens de openingsceremonie werden op het hoofdaltaar voor zijn tempel 100 ossen verbrand. Hethet offervuur - dat brandend werd gehouden gedurende de gehele spelen - werd aangestoken met een vlam afkomstig van het eeuwig brandende vuur van de godin Hestia, het symbool van verbondenheid van alle Grieken. Nog altijd wordt op deze plek de fakkel met het Olympische vuur ontstoken en vanuit Olympia de wereld over gebracht naar de stad waar op dat moment de Olympische Spelen worden gehouden.

De opgravingen van Olympia zijn een bezoek meer dan waard. En hoewel er van de oorspronkelijke tempels en overige bouwwerken niet veel meer overeind staat, is met wat inbeeldingsvermogen een goede voorstelling te maken van hoe het er hier meer dan tweeduizend jaar geleden aan toeging. Een bezoek aan het nabijgelegen Archeologisch Museum zorgt voor de nodige tekst en uitleg.

Olympia zelf is een gemoedelijk toeristendorp met diverse verblijfsmogelijkheden  en een keur aan restaurants en gezellige tavernes. De omgeving is bevoorrecht met een mooie natuur, met name als je de regio vanuit het noorden (Patras) binnenrijdt. Langs de westkust van de Peloponnesos vind je enkele stranden.

Programma

Dag 1: Olympia

Pelops

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen