Veilig op reis - Coronatesten

Om veilig op reis te gaan naar sommige landen is het verplicht om je laten testen op Corona. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende coronatesten, de procedures en de tarieven.

Coronatesten

Er zijn verschillende coronatestenmPOCT, LAMP, TMA, RT-PCR en PCR. De meest bekende testen voor op reis zijn de PCR-test en de Antigeentest.

Met de PCR-test word je middels een keel-neus SWAB getest op Corona. Om op reis te kunnen gaan dient de uitslag uiteraard negatief te zijn.

Bij een Antigeentest word je getest op de aanwezigheid van antigenen van het coronavirus in je neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die voor een afweerreactie kunnen zorgen in je lichaam. 

Naast een van deze testuitslagen moet je voor het afreizen naar verschillende bestemmingen in het bezit zijn van een internationaal afreisdocument.

Waar moet de afgenomen corona PCR-test aan voldoen?

- Het verkrijgen van een (negatieve) PCR-test is de verantwoordelijkheid van de reiziger

- Het testresultaat moet negatief zijn

- De coronatest mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst, afhankelijk van de bestemming

- Controleer via 'Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken’ en/of via onze eigen 'Veilig op reis' pagina voor jouw bestemming wat de richtlijnen zijn met betrekking tot testafname, etc.

- Bij een negatief resultaat ontvang je naast de uitslag ook een afreisdocument. Deze dient Engelstalig te zijn

- Je dient tijdens de reis dit afreisdocument te kunnen tonen

Meer informatie en afspraak maken

Een afspraak voor een test kan je via volgende link maken:
Maak een afspraak