Jop's dromen en avonturen

De wereld is tot stilstand gekomen en door het coronavirus kunnen we momenteel niet reizen. Dromen en herinneringen ophalen kan gelukkig wel vanuit ons huis. Reisspecialist Jop deelt met ons zijn leukste reisherinneringen. 

Herinneringen ophalen

Mijn eerste verre reis buiten Europa ging naar het Midden-Oosten. Ik was toen 19 jaar oud en vertrok alleen naar Jordanië, Syrië, Libanon, Bahrein, Qatar, Israël en Egypte. Dit was in 2009 toen je nog veilig naar Syrië kon reizen. Helaas is deze bestemming alweer 10 jaar niet meer toegankelijk, terwijl het zo’n mooi land is, met zulke vriendelijke en gastvrije mensen. Mijn meest unieke reisherinnering is er een van enkele jaren geleden. Toen ben ik in Mauritanië (een land ten zuiden van Marokko) op een stoffige goederentrein geklommen die mij samen met heel veel lokale mensen diep de Sahara in bracht. Ik was onderweg naar de eeuwenoude pelgrimsplaats Chinguetti. Ik spreek geen Arabisch en mijn Frans is gebrekkig, dus communicatie was lastig. Toch werd ik warm ontvangen door de mensen in ‘mijn’ wagon. Ze hielpen me met het ombinden van mijn hoofddoek tegen het rondvliegende zand en deelden hun koekjes en water met mij. Midden in de nacht maakte de trein vlakbij mijn eindbestemming een korte stop, waar iedereen de trein verliet. Het was pikkedonker, ik had geen idee waar ik was, en kende niemand, maar gelukkig ontfermde de inwoners van het kleine gehuchtje zich snel over me. Ik mocht in de kleine gebedsruimte overnachten en kreeg brood en thee toegestopt. De volgende ochtend vervolgde ik mijn reis naar Chinguetti, met zijn prachtig antieke moskee. Uiteindelijk heeft niet dit bedevaartsoord de meeste indruk gemaakt, maar de unieke reis er naartoe met de lieve mensen die ik onderweg tegengekomen ben.

Wat er op de planning stond

Begin mei zou ik voor een paar dagen naar Spitsbergen afreizen. Op dit Noorse eiland vlakbij de noordpool hoopte ik ijsberen in het wild te kunnen gaan zien en te genieten van de kou zonder dat de zon onder zou gaan. Helaas kon dit niet doorgaan. Daarnaast wou ik ik eind mei en begin juni een rondreis maken door Centraal-Azië, naar de landen Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan. Hier had ik me erg op verheugd, want naast de prachtige natuur en de fascinerende culturen wilde ik me ook verder verdiepen in Kirgizië, een land dat we sinds kort aanbieden bij YourWay2GO. Het leukste aan op reis zijn vind ik om ergens te gaan zitten en het dagelijkse leven te aanschouwen, op een muurtje bij een markt, op een terrasje naast een tempel of vanuit een bus in het drukke verkeer. Je krijgt zoveel indrukken binnen: nieuwe gebruiken, kleuren, geuren en geluiden. Het maakt dan eigenlijk niet uit waar je bent.

Welke unieke reis zou je willen maken?

Ik zou een heel lange reis maken naar Australië, maar dan zoveel mogelijk over land, dus met de trein naar Rusland, met de Transmongolië Express, dwars door China, via Vietnam, Cambodja, Thailand naar Maleisië, met de boot naar Indonesië en dan het laatste stukje vliegen. Dat zou een mooie laatste reis zijn. Een goede reis moet avontuur bevatten! Het hoeft niet vol actie te zijn, maar dat je even uit de je comfortzone wordt gehaald en dat je dingen meemaakt, ziet, hoort, proeft of ruikt die je thuis niet kent. Je moet er dan mee omgaan en het proberen te begrijpen, dat is wat voor mij het avontuur brengt.

Welke bestemming zou jij toevoegen aan het reisaanbod van YourWay2GO?

Ik denk dat Bhutan een geweldige toevoeging kan zijn aan het aanbod van YourWay2GO. Dit is een klein landje in de Himalaya, waar men nog probeert te leven volgens de regels van het Boeddhisme. Niet geld, maar geluk is het belangrijkste voor de overheid daar. Daarom heeft de overheid het toerisme beperkt (je moet georganiseerd met een gids op reis, bijvoorbeeld met Koning Aap) zodat de cultuur niet te snel zal veranderen. Behalve de authentieke cultuur vind je hier ook het indrukwekkende berglandschap.

Mijn duurzaamste reisherinnering

Lange wandeltochten maken is altijd een fijne ervaring. Vorig jaar ben ik met mijn vriendin gaan wandelen in de hooglanden van Indonesisch Papua op het eiland Nieuw-Guinea. Enkele dagen lang zijn we bepakt met een rugtas vol bananen, koekjes en instant-noedels van dorp naar dorp gelopen, waar we in homestays bij de vriendelijke Papua-bevolking mochten overnachten voor een kleine vergoeding. Behalve goed voor je gezondheid is zo’n tocht goed voor het milieu en profiteert de lokale bevolking er ook van omdat zij er wat extra’s aan kunnen verdienen.