Hoogte en gezondheid in China en Tibet

Ben je van plan om boven de 2500 meter hoogte te verblijven? Dan is het verstandig om informatie over hoogteziekte (AMS) in te winnen.

Wat je moet weten over hoogteziekte

Wat je moet weten over hoogteziekte

Ben je van plan om boven de 2500 meter hoogte te verblijven? Dan is het verstandig om informatie over hoogteziekte (AMS) in te winnen. 

Hoogteziekte is de benaming van een aantal ziekteverschijnselen die op kunnen treden als je te snel naar grote hoogte stijgt. Het kan al optreden op hoogten boven de 2500 m maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof in het lichaam omdat de luchtdruk verandert. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan deze verandering. Belangrijk is om niet te snel te stijgen. Stijg je te snel, dan is kans op hoogteziekte aanwezig. Symptomen zijn o.a. hoofdpijn, verminderde eetlust, slapeloosheid, misselijkheid en duizeligheid. In ernstige gevallen kan hoogteziekte leiden tot levensgevaarlijke symptomen als hersen- en longoedeem (vochtophoping in de hersenen of longen). 

Wanneer je één van deze symptomen signaleert bij jezelf, of bij je medereiziger(s) dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Bij milde symptomen is het meestal voldoende om één of enkele dagen niet verder te stijgen om zo het lichaam te laten wennen aan de hoogte. Zijn de symptomen ernstiger, dan is afdalen de enige juiste actie. Ook is het belangrijk dat je lager slaapt dan waar je die dag geweest bent. 

Luister goed naar je lichaam en informeer je medereizigers wanneer je een van de symptomen denkt te herkennen. 

Meer informatie over hoogteziekte vindt je op: http://hoogteziekte.info/