Het strand voor jezelf

Onze duurzame lodges aan de uitgestrekte stranden van de Stille Oceaan zetten zich in voor de natuur en de inwoners van de omliggende dorpjes. Lokale ondernemers worden betrokken, dorpsscholen ondersteund met lesmateriaal en kansarme kinderen krijgen surflessen.

Het onontdekte Chocó

De afgelegen kuststrook van de Stille Oceaan wordt ook wel ' El Pacifico' genoemd. Het is de natste plek op aarde. Per jaar valt er maar liefst tien meter neerslag. Hier vind je uitgestrekte regenwouden met honderden diersoorten, kolkende watervallen, kraakheldere rivieren en kreekjes vol met vis en verlaten stranden. Voor de kust liggen onbewoonde eilandjes met kleurrijk koraal. Het gebied maakt deel uit van de Tumbes-Chocó-Magdalena ecologische zone, die loopt van de Mataje rivier in Noord-Ecuador tot aan de Atrato rivier bij Panama. Gescheiden van Centraal Colombia is deze regio lange tijd met rust gelaten, waardoor het een van de meest rijke natuurgebieden op aarde is.

Naast natuur vind je er ook een rijk cultureel leven. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Afro-Colombianen, aangevuld met de oorspronkelijke Emberá stam en mestiezen, de mix van Europeanen en oorspronkelijke bewoners. In hun kleine, eenvoudige huisjes leven ze van kleinschalige visserij, land- en mijnbouw. De aanwezigheid van grondstoffen en mineralen maakt deze regio kwetsbaar. Grote commerciële partijen willen het gebied ontginnen, ondanks de beschermde status die aan dit gebied is toegekend. Vandaar dat we de nadruk leggen op duurzaam toerisme in deze regio, in de breedste betekenis van het woord.

 

Puur natuur

De Pacifische kust kent wel acht soorten mangroves. De bomen bereiken een hoogte van wel twintig meter in stroken bos van dertig kilometer breed. Dit hele systeem hangt met elkaar samen en is verantwoordelijk voor een groot deel van de visstand in de oceanen: mangroves vormen de kinderkamers van veel vissoorten. Helaas worden ze bedreigd door onder meer garnalenkwekerijen. Een kwart van de 11000 soorten bomen en planten in de bossen zijn uniek voor deze regio. In het dichtbegroeide woud vind je dan ook een rijk dierenleven.

In het schaarse koraal voor de kust leven vele vissoorten en zeezoogdieren. Je vindt het koraal in de beschermde natuurparken rond de eilanden Gorgona en Malpelo. Tussen juli en oktober trekken hier hele scholen walvissen voorbij. Ze komen uit de koude wateren van Antarctica om hier hun jongen te baren. De Baai van Málaga kent het hoogste geboortecijfer van de bultrug. Op de brede stranden van vulkanisch zand die aan het tropische woud grenzen leggen verschillende soorten schildpadden hun eieren. Lokale ondernemers hebben programma's opgesteld om dit dier te beschermen.

De verlaten stranden bij Bahía Solano

Ecolodge El Alemejal runt al enkele decennia met succes zo'n project om zeeschildpadden te beschermen. Met zijn sfeervolle huisjes midden in de natuur is dit de beste optie om te verblijven aan het zilvergrijze Playa Alegre. De rit vanaf de luchthaven van Bahía Solana over onverharde zandwegen kan een pittige zijn, maar als je er eenmaal bent wil je niet meer weg. De mooie donkerhouten bungalows hebben een eigen badkamer en terras met hangmat. Boven de bedden hangen muskietennetten. De superior kamers hebben een badkamer in de open lucht.

Je overnacht midden in de jungle, met uitzicht op de Stille Oceaan. Het idee van luxe zit hem volgens de eigenaar van de lodge niet zozeer in een overdaad aan decoratie en dure accessoires, maar in de aanwezigheid van pure stilte, frisse lucht en de afwezigheid van internet. De ideale manier om mentaal tot rust te komen. De kokkin van het restaurant, moeder van drie kinderen, bereidt maaltijden waarvan zelfs een chef uit Bogotá eens versteld stond. Verse vis, groente en kruiden uit de eigen tuin en lokale recepten zorgen voor een feest voor de smaakpapillen.

Samenwerking met de gemeenschap

De ecolodge voelt zich betrokken bij de omgeving, zowel waar het de natuur als de mensen betreft. Bij het werven van nieuwe personeelsleden wordt geselecteerd op basis van competentie, waarbij de voorkeur uitgaat naar vrouwelijke gezinshoofden in de lokale gemeenschap. Het personeel wordt getraind in het zo duurzaam mogelijk runnen van de lodge, bijvoorbeeld bij de keuze voor grondstoffen en producten met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Ook van lokale ondernemers en leveranciers wordt gevraagd op een milieuvriendelijke manier te produceren.

Wat elektriciteit en water betreft streeft de lodge een zo groot mogelijke efficiëntie na. Hergebruik, compostering en het minimaliseren van afval worden gestimuleerd, het gebruik van plastic en wegwerpproducten ontmoedigd. Het bos waarin de lodge staat is uitgeroepen tot een privé natuurreservaat en wordt met grote zorg onderhouden. Als bezoeker kun je er veel van leren. Welke planten zijn geneeskrachtig en welke kun je beter mijden? Vraag gerust om een rondleiding. En minstens zo belangrijk: de lodge waakt voor sekstoerisme en misbruik van kinderen.

De ecolodge bij Nuqui

Een avontuurlijke tocht per speedboot over de golven van de oceaan brengt je van de luchthaven van Nuqui naar El Cantil. De zeven eenvoudige huisjes van deze gerenommeerde ecolodge staan prachtig in het uitbundige groen. Ze vormen het bewijs dat duurzaamheid en comfort hand in hand kunnen gaan. Dit is de perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur. De huisjes met uitzicht op de jungle hebben elk een eigen ruime badkamer. Er is alleen koud water. Elke kamer heeft muskietennetten, opbergruimte en een terras met hangmatten en uitzicht biedt de Stille Oceaan. Je kamer heeft geen elektriciteit en wordt verlicht met kaarsen.

Er is ook geen wifi, dus de telefoons en tablets kunnen een paar dagen in de tas blijven. Zie het als een detox voor de geest. Je hebt alle tijd om in je hangmat een boekje te lezen en te genieten van het prachtige uitzicht over de oceaan, de geluiden van het bos en de branding. In het restaurant kun je tijdens je ontbijt, lunch en diner proeven van Afro-Colombiaanse gerechten met heerlijk verse vis. Het eten is klaar als de bel klinkt. Let op: op deze afgelegen plek spreken slechts weinigen Engels. Je zult je wensen soms ouderwets en authentiek kenbaar moeten maken met gebaren.

Schoolspullen en surflessen

Met jouw keuze voor El Cantil steun je ook de lokale gemeenschap rondom de lodge. Zo helpt de lodge lokale scholen door boeken, schrijf- en rekengerei, schoolborden en andere benodigdheden te schenken. In Jovi en Termales wordt geholpen bij het uitbreiden van de lokale bibliotheek. Ook werkt de lodge het liefst samen met de lokale ondernemers. Door ze te betrekken bij het toerisme hopen ze de armoede in deze regio tegen te gaan en de bewoners meer zelfstandigheid en een gevoel van eigenwaarde te geven.

Elk jaar organiseert El Cantil voor de dorpen in de omgeving surfklassen en -wedstrijden en schenkt het surfplanken. Op die manier hopen ze de jeugd uit de armere gezinnen te betrekken bij de gemeenschap, een dagbesteding te bieden en te voorkomen dat ze aan de drugs of in de drugshandel betrokken raken - een reëel risico in deze regio. Maak bij het surfen of tijdens een wandeling langs het strand eens een (gebaren)praatje met ze. Het geeft je bezoek aan deze plek een persoonlijk tintje.

Hoe kom je er?

Je bezoekt de ongerepte regenwouden en de uitgestrekte stranden van Chocó vanuit Medellín. Daar vandaan vlieg je naar Bahía Solano of Nuqui, afhankelijk van de lodge die je uitkiest. Door hevige regenval kunnen vluchten vertraging oplopen.

Tip voor bagage: zorg ervoor dat je bagage tegen vocht is beschermd. Reis licht! Je mag in het vliegtuig maximaal tien kilo meenemen.

Let op: voor een bezoek aan deze regio is een inenting tegen gele koorts verplicht.

Houd er rekening mee dat in deze regio het toerisme in de kinderschoenen staat: men spreekt nauwelijks Engels, de wegen zijn niet altijd verhard en elektriciteit en wifi zijn beperkt of helemaal niet aanwezig. Kortom: je gaat weer eens écht op reis.

YourWay2GO brengt je naar de Stille Oceaan tijdens de volgende rondreis:

Een ander Colombia (21 dagen)

Onze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.