Favoriet: Drake Bay

In Drake Bay en Corcovado Nationaal Park heb je echt het gevoel dat je ver van de bewoonde wereld bent in een weelderig ongerept regenwoud dat grenst aan de onmetelijke Stille Oceaan.

Ver van de bewoonde wereld

Onze reisspecialist Danilo heeft er al heel wat reizen op zitten naar Latijns-Amerika. Van Ushuaia tot aan de Riviera Maya, hij heeft al veel gezien van dit diverse continent. Op kantoor luisteren we graag naar zijn verhalen over koffieboeren uit Colombia, het uitgaansleven van Sao Paulo, de jungles van Costa Rica en de Maya ruïnes van Guatemala. Als we Danilo vragen naar zijn favoriete bestemming in Costa Rica, hoeft hij daar niet zo lang over na te denken. 

Drake Bay en Corcovado Nationaal Park vond ik wel heel bijzonder. Hier heb je echt het gevoel dat je bent afgesneden van de bewoonde wereld in een weelderig ongerept regenwoud dat grenst aan de onmetelijke Stille Oceaan. Je kunt er alleen per boot of vliegtuig komen wat bijdraagt aan het gevoel van isolatie. Ik heb hier ontzettend veel diersoorten gezien van geelvleugelara’s en toekans tot krokodillen, kapucijnapen en agoeti’s. Ook bultrugwalvissen en dolfijnen worden hier regelmatig gespot.”

Een stukje uit Danilo's reisverslag

Vanuit Dominical is het iets meer dan een uur rijden naar het plaatsje Sierpe.  Als we aankomen bij restaurant Las Vegas worden we al snel benaderd door een jongen van Pirate Cove lodge. Er zijn geen wegen naar Drake Bay dus de huurauto gaat niet mee. We halen de bagage uit de auto en ik volg hem naar een veilige, bewaakte parkeerplaats op twee minuutjes rijden van het restaurant. De parkeerkosten zijn 6 dollar per dag die we pas hoeven te betalen als we de auto weer ophalen. 

We zijn wat aan de vroege kant. Onze boot vertrekt pas over drie kwartier dus bestellen we nog een drankje voordat we aan boord gaan. Met ons stappen nog een Frans en een Spaans stel in. De bagage doen we in plastic zakken om er zeker van te zijn dat deze niet doorweekt aan komt. 

Met de boot naar Drake Bay

De tocht gaat over de Sierpe rivier naar de Pacifische Oceaan en is een avontuur op zich. Aan weerszijden van de rivier groeien mangroven en na vijf minuten stoppen we al omdat er een krokodil gespot wordt en daarna stoppen we nogmaals voor een troep apen.

We varen zo’n drie kwartier naar de oceaan en dan zet de kapitein de motor op volle toeren en scheren we in ongeveer 20 minuten naar onze lodge in Drake Bay. Omdat de boot niet helemaal tot aan het strand kan komen, moeten we uit de boot klimmen en de laatste paar meter door het water lopen.  

Met een biertje en een boek bij de Pirate Cove Lodge

De bagage wordt door de medewerkers naar de lodge gedragen. Wij verblijven in een van de kamers met airconditioning. Misschien iets minder sfeervol dan de bungalows die direct aan zee staan, maar de kamer is brandschoon en een beetje afkoeling is toch ook best lekker. Je verblijft in deze lodge op basis van volpension en je eet in het open restaurant tegelijkertijd met de andere gasten.

Na een uitgebreide en heerlijke lunch, gaan we nog even in zee zwemmen. Optioneel kun je ook een kano van de lodge pakken (gratis) en een stukje de rivier op varen maar wij kozen voor een biertje en een boek en hebben vanuit de lodge genoten van het uitzicht op de ongerepte natuur. Wat een prachtige plek!

Excursie naar Corcovado Nationaal Park

De volgende ochtend worden we al vroeg aan het ontbijt verwacht want we hebben een excursie naar het Corcovado Nationaal Park op de agenda staan. Ook de Fransen en Spanjaarden zijn van de partij en het zoontje van de gids mag vandaag ook mee. Met de boot varen we naar het San Pedrillo Station in het park, zo’n twintig minuten varen. Vanuit dit rangerstation voeren diverse wandelpaden de jungle in. Er is een toilet beschikbaar. We kunnen er onze zwemspullen achterlaten, die hebben we straks pas nodig. Eerst gaan we op pad door het regenwoud. Nog voor de wandeling goed en wel begonnen is, spot ik een toekan in een boom. 

Onze gids houdt het tempo bewust laag, we zijn hier immers om te genieten van de natuur. Het is geen moeilijk pad maar hier op zeeniveau in de dampende jungle is het behoorlijk warm en de sluizen van onze poriën gaan wagenwijd open. 

Slingerapen op ons pad

Maar onze moeite wordt al na een paar minuten rijkelijk beloond als een groep slingerapen ons pad kruist. We observeren ze een tijdje en zien al snel ook een paar brulapen en kapucijnapen. We krijgen uitleg van onze gids over de flora en fauna van Corcovado. Andere dieren die we onderweg zien zijn agoeti’s, een neusbeertje en kalkoenen.

De wandeling gaat verder door de weelderige jungle en later over een prachtig, desolaat strand dat warm voelt onder onze voeten. De gids splijt een kokosnoot open en iedereen krijgt een stukje.  Een geelvleugelara vliegt over. 

Zwemmen bij een waterval

De hike buigt weer af richting de jungle en de gids wijst op een gegeven moment in het gebladerte. Ik zie niets bijzonders. Hij wijst nogmaals en dan ontwaar ik een goed gecamoufleerde én giftige lanspuntslang vlak naast het pad. Hij ligt er rustig bij en de gids loodst ons er behouden langs.

We lopen terug naar San Pedrillo station waar we onze zwemspullen ophalen. Er gaat een pad wat dieper de jungle in naar een waterval met een uitnodigende poel.  Heerlijk om even af te koelen! Helemaal fris en fruitig schuiven we aan tafel voor een lekkere lunch. Er is nog even tijd om in zee te zwemmen voor we weer terug naar de lodge varen. 

Spectaculaire zonsondergang

Met nog een paar uur daglicht voor de boeg maken we nog een wandeling langs het strand en naar een klein dorpje op een kwartier lopen van de lodge. Het dorpje is niet meer dan een supermarktje en een restaurantje, maar toch wel grappig om even te zien. We wilden nog een biertje drinken in het restaurant maar ze hadden geen bier, dus toen maar een ananassap besteld (veel lekkerder ook eigenlijk).

Tegen zonsondergang lopen we terug naar de lodge terwijl de lucht steeds roder kleurt. Op het strand zien we een paar kapucijnapen die een kokosnoot proberen te kraken.  

Terug naar Sierpe

De terugreis naar Sierpe verloopt in omgekeerde volgorde. Met natte voeten de boot in stappen, op volle toeren naar de monding van de Sierpe rivier om daar gas terug te nemen en op zoek te gaan naar krokodillen en watervogels.

Onze kapitein neemt nog een kleine omweg door de dichte mangroven, een mooi stukje natuur. We zien nog een helmbasilisk. Deze hagedissen worden ook wel Jezus Christushagedissen genoemd omdat ze op hun achterpoten over het water kunnen rennen. En dan zijn we ineens weer in de bewoonde wereld. Het voelt alsof we wakker worden uit een mooie droom. 

Meer informatie over Drake Bay vind je bij onze bouwstenen.