Half leeuw, half mens: de mysterieuze Sfinx

Door: Reisspecialist Jop

De Sfinx is een Egyptisch icoon. Al ruim vierduizend jaar bewaakt deze half leeuw, half mens de graven van de koningen van Egypte. Vechtend tegen zandstormen bleef zijn hoofd door de eeuwen heen strijdlustig boven het woestijnzand uitsteken, met zijn strakke blik gericht op niets meer dan de lege vlaktes van de Sahara.

In het blikveld van de Sfinx

Tegenwoordig gebeurt er meer in het blikveld van de Sfinx van Gizeh. Voor zijn ogen is de grootste stad van de Arabische Wereld verrezen: Caïro. Deze hoofdstad van Egypte is in de loop der jaren uitgebreid tot op nog geen 200 meter van zijn voeten. Het waren de Arabieren die Caïro vormgaven. In de nauwe straten in het oude centrum vind je vele soeks (markten), waarvan de Khan el Khalili misschien wel de indrukwekkendste is. Hier verkopen marktlieden hun waar tussen de eeuwenoude woningen en moskeeën in een kakafonie van toeterende auto’s en oproepen tot gebed vanuit de minaretten.

Piramides van Gizeh

Achter de staart van de Sfinx bevinden zich de bekendste symbolen van Egypte: de piramides van Gizeh. Deze graven van de farao's zijn net zo oud als de Sfinx. De piramides zijn door mensenhanden gemaakt en het is tot op de dag van vandaag een raadsel hoe de oude Egyptenaren deze kolossen precies hebben kunnen bouwen. Wat nog indrukwekkender is, is dat de zijdes van de piramides nagenoeg gelijklopen aan de noord-zuid en oost-west lijnen, waardoor het vermoeden bestaat dat zij de sterren als referentiepunt hebben gehad tijdens de bouw. Het is en blijft echter een raadsel hoe de oude Egyptenaren deze kolossen hebben kunnen bouwen!

Egyptisch Museum

De Sfinx heeft helaas niet kunnen voorkomen dat de piramides zijn leeggeroofd. Maar vanaf 2022 zal de Sfinx een nieuwe schat mogen bewaken: net achter de piramides van Gizeh is het gloednieuwe Egyptisch Museum gebouwd, dat het gedateerde oude Egyptische Museum in het centrum zal vervangen. Hier kan je na de opening van het museum begin 2022 de rijkdommen uit de Egyptische oudheid bewonderen, met als hoogtepunt het gouden Dodenmasker van Toetanchamon.

Groeiende stad

Of de Sfinx voor zijn voortbestaan moet vrezen, valt te bezien. Omdat Caïro met zijn 10 miljoen inwoners nog altijd blijft groeien, heeft de Egyptische overheid een plan gemaakt om Caïro te ontsluiten. Het al maar toenemende verkeer doet de leefbaarheid in de stad geen goed. In de komende jaren zal er een nieuwe hoofdstad gebouwd worden in de woestijn. Als alles volgens plan verloopt zal Caïro minder druk worden. Wat zijn uitzicht ook zal worden, de Sfinx zal blijven waken, zoals hij al duizenden jaren doet.

Doe nog meer inspiratie op

Ben je op zoek naar ideeën waar in het voorjaar naartoe te reizen? Laat je inspireren door de verhalen van onze reisspecialisten en productmanagers over hun favoriete voorjaarsbestemmingen in ons online magazine. In de tweede editie van ons online magazine doe je inspiratie op over reizen naar Costa Rica, Egypte, IJsland, Jordanië, Mexico, Sri Lanka en Zweden

Tip: klik op 'Fullscreen' om het magazine op groot formaat op je mobiele telefoon, tablet, laptop en PC te kunnen lezen.