Een paar dagen struinen door de meest Europese, Mediterrane stad van Egypte levert een afwisselend beeld op. Gesticht door Alexander de Grote in de vierde eeuw voor Christus heeft het een rijke geschiedenis achter zich - en een veelbelovende toekomst voor de boeg.
Als je na een sfeervolle rit door de groene Nijldelta uitstapt op het drukke hoofdstation van Alexandrië, sta je in het pulserende hart van de tweede stad van het land. Voor je ligt een immens plein waarover het verkeer voorbij raast. Slechts 350 meter scheiden jou van een ander hart van Alexandrië; het Romeinse. In de Kom el Dikka kun je het amfitheater en de Vogel-Villa bezoeken, genoemde naar de prachtige vloermozaïek. Meer over de rijke geschiedenis van Alexandrië kom je te weten in het mooie Nationale Museum, dat een indrukwekkende verzameling beelden heeft.
Om je Romeinse rondje compleet te maken wandel je langs de pilaar van Pompeï. Deze dertig meter hoge zuil was onderdeel van de indrukwekkende tempel, het Serapeum, en het Museum, een filiaal van de beroemde bibliotheek van Alexandrië, die na de opkomst van het Christendom grotendeels is vernietigd. Iets verderop liggen de catacombes van Kom al Shukafa. Deze graven bereiken een diepte van ongeveer vijfendertig meter en liggen rondom een centraal, rond trappenhuis: de rotonde.
Uren lang kun je door Alexandrië wandelen. Levendige markten, brede boulevards met winkels en cafés, die je het gevoel geven in negentiende-eeuws Parijs te zijn. De straten Midan Tahrir en Midan Ramla ademen sowieso in alles een Europese sfeer uit. Iconische plekken zijn de tramhalte en Farmacie Suisse op Midan Ramla, de in Italiaanse stijl opgetrokken synagoge en de St Marcus kathedraal, met zijn ronde dak. In de steegjes tussen de boulevards vind je allerlei lokale restaurants.
De wijk Anfushi vormt een groot contrast met het negentiende-eeuwse deel van Alexandrië. In deze dichtbevolkte buurt met kleine kronkelige straatjes en bouwvallige huisjes vind je de rafelige randjes van de stad. Een van onze hotels staat aan de rand ervan. Wandel er op je gemak door, bezoek enkele moskeeën, zoals de Mursi moskee (foto), en de necropolis van Anfushi. Aan deze graven uit de tweede en eerste eeuw voor Christus zie je de Grieks-Romeinse invloeden op de Egyptische cultuur.
Natuurlijk kunnen de legendarische vuurtoren en bibliotheek niet ontbreken op je wandeltochten door Alexandrië. Het is alleen jammer dat ze er niet meer staan. Maar je kunt wel hun vervangers bezoeken. Op de plek waar ooit de vuurtoren stond, op het inmiddels aangegroeide eilandje 'Pharos', tref je nu het robuuste Fort Qaitbey, gebouwd in 1480, honderd jaar nadat de vuurtoren na zeventien eeuwen trouwe dienst als gevolg van een aardbeving was ingestort.
De Corniche in oostelijke richting volgend, voor een kopje koffie met warme croissant neerstrijkend in een cafeetje bij het Saad Zaghlol plein, kom je bij de nieuwe bibliotheek. Geopend in 2003 is dit hypermoderne gebouw de reïncarnatie van haar legendarische voorganger. Die herbergde sinds 280 voor de gebruikelijke jaartelling - toen begon men ook met de bouw van de Pharos - eeuwen lang alle kennis van de toen bekende wereld. Al twee eeuwen later was een deel van de verzameling verloren gegaan. In het jaar 640 vernietigde Amr Ibn al-As wat er nog over was.
De haven van Rosetta (Ar-Rasheed) was lange tijd belangrijker dan die van Alexandrië. Je ziet het aan de vele moskeeën en charmante handelshuizen die verspreid staan over het steeds moderner wordende centrum. In het Quadbay kasteel werd in 1799 de beroemde steen van Rosetta gevonden, waarmee de hiërogliefen konden worden ontcijferd. De steen van Rosetta bevindt zich nu in het British Museum in Londen. Verzoeken om de steen terug te geven aan Egypte zijn vooralsnog niet ingewilligd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in El Alamein twee doorslaggevende veldslagen plaats. De oorlog nam hier een beslissende wending. Delen van de woestijn ten zuiden van Al Alamein zouden nog bezaaid liggen met oorlogsmateriaal en mijnen. Bezoek er het museum, waar jou het verloop van de slag wordt verteld en waar je tanks en vliegtuigen uit de slag kunt zien. Ook kun je de begraafplaatsen van de Britten, Italianen en Duitsers bezoeken - een indrukwekkende gedachte dat zoveel jonge mannen, zo'n 70.000, nooit meer naar huis terugkeerden.
Met de trein reis je binnen ongeveer vier uur van Caïro naar Alexandrië. Als je door wilt reizen naar de Siwa Oase, dan brengen we je eerst met de auto naar Alexandrië en dan verder naar de Libische woestijn. Onderweg naar Siwa bezoek je El Alamein.
Rosetta ligt op zestig kilometer ten oosten van Alexandrië en kun je tijdens een uitstapje binnen een dag bezoeken.
YourWay2GO brengt je naar Alexandrië via de volgende rondreizen:
Meer Egypte (18 dagen)
Deze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.