Wandelen in Svanetië

In Georgië kun je heerlijk wandelen. Van korte wandelingen om kennis te maken met de cultuur en natuur tot meerdaagse hikes waarbij je diep het land in duikt en in lokale guesthouses slaapt waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

Koshkis in Mestia en Ushguli

Svanetië is een wandelparadijs in de Kaukasus waar je tochten maakt vanuit de hoofdplaats Mestia of het hoogst gelegen bewoonde dorpje van Europa; Ushguli, dat tevens met een 4 wheel drive te bereiken is. Beide plaatsen kenmerken zich door de vele wachttorens en historische stenen huizen met een traditioneel boerenleven, en prachtige uitzichten met besneeuwde Kaukasustoppen van meer dan 5.000 meter op de achtergrond.

Bouwsteen Mestia

Bouwsteen Ushguli

Een bijzondere regio in Georgië

De regio is lange tijd geïsoleerd geweest, waardoor de cultuur grotendeels bewaard is gebleven. De bevolking in Svanetië, de Svans, is een etnische subgroep van de Georgiërs. De laatste jaren is er geïnvesteerd in de infrastructuur, waardoor het makkelijker te bereiken is, ook met de eigen huurauto. Omdat je veel in homestays verblijft is Svanetië ook nog eens een duurzame bestemming, waarin de lokale bevolking in grote mate inkomsten genereert uit het toerisme.


Meerdaagse wandeling

De beste en meest avontuurlijke manier om de regio te verkennen is door in enkele dagen van Mestia naar Ushguli te wandelen waarbij je langs kleine Middeleeuwse dorpjes, gletsjers en de hoogste bergtoppen van Europa wandelt. De uitzichten zijn adembenemend en homestays op de route zeer gastvrij, waarbij er voor je wordt gekookt en een lunchpakket wordt verzorgd. Je leert niet alleen de overweldigende natuur kennen, maar maakt ook kennis met de Svans.

Bouwsteen Kaukasus trekking

In een relaxed tempo met pittige klimmen

Het is ongeveer 58 kilometer om van Mestia naar Ushguli te lopen. De meeste mensen doen er vier dagen over om optimaal te kunnen genieten van de omgeving en ’s avonds nog door de dorpjes te kunnen dwalen. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Misschien nog wel belangrijker dan de afstand is het hoogteverschil dat je overbrugt, meer dan 3.000 meter. Met name de middelste twee dagen is het behoorlijk klimmen.

Dag 1: Mestia - Zhabeshi

De eerste dag wandel je van Mestia naar Zhabeshi. Je moet een pas over van 1.900 meter, vanwaar je eerst een mooi uitzicht hebt het dal waar Mestia in ligt. Na een overweldigend uitzicht op het dal van Zhabeshi daalt je af in deze prachtige vallei. Hier liggen meerdere dorpjes met een authentiek lokaal leven dat aan je voorbij trekt. In de vallei loop je langzaam naar beneden totdat je in Zhabeshi arriveert. Hier breng je de eerste nacht door.

Dag 2: Zhabeshi - Adishi

De tweede dag begint met een pittige klim naar het ski resort, waar je soms om enkele koeien heen moet. In de zomer ziet het skigebied er niet zo gezellig uit, maar de uitzichten zijn prachtig. Vervolgens loop je grotendeels door het bos naar Adishi, een prachtig oud dorpje in de bergen. Onderweg heb je mooie uitzichten op de vallei, want na de klim daal je niet veel meer af. Je slaapt boven de 2.000 meter en hebt dan ook echt het gevoel in de bergen zijn. Het koelt hier 's avonds dan ook sterk af.

Dag 3: Adishi - Iprali

De derde dag moet je een rivier oversteken en dat kan door het vele smeltwater een hele opgave zijn. Gelukkig zijn er paarden die je naar de overkant kunnen brengen. Dan begint de langste klim van de route naar een hoogte van 2.700 meter, de Chkhunderi pass. De uitzichten op de top zijn fantastisch en je kunt nog een eindje richting een heuvel oplopen voor een beter uitzicht. De afdaling en het pad naar Iprali zijn een stuk eenvoudiger.

Dag 4: Iprali - Ushguli

De laatste dag wandel je over een eenvoudig parcours langs de rivier, waar Ushguli opdoemt met de machtige Shkhara berg op de achtergrond, een indrukwekkend gezicht. In Ushguli zijn nog meer leuke wandelingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Skhara gletsjer lopen of klim naar Tamar’s castle en de Gorvashi pas. Maar je kunt ook relaxen bij de tentjes die het dorp rijk is waar je nog eens nageniet van de indrukwekkende tocht.