Reisdocumenten voor Indonesiƫ

Voor een reis naar Indonesië dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort die voor toeristische doeleinden Indonesië bezoeken kunnen een gratis tijdelijk visum verkrijgen bij een kleine selectie van lucht- en zeehavens.

Reisdocumenten

Voor Belgische reizigers geldt:

Bij YourWay2GO raden we je aan om op reis te gaan met een internationaal reispaspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je internationale reispaspoort verloopt.

Alle Belgische reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal reispaspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeentebestuur.

Wij raden je aan om een kopie van je internationaal reispaspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage, dan heb je deze nog bij je, mocht je het origineel onverhoopt verliezen.

Een andere tip: stuur een scan van je internationaal reispaspoort naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten.internationaal.

Reizigers die over een andere dan de Belgische nationaliteit beschikken, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s).

Reizen met kinderen

Voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Reis je met een kind met een andere achternaam dan de jouwe, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Je dient een toestemmingsformulier op te halen bij je gemeentebestuur. Reist een kind mee met bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen voor dit land.

Visum

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Indonesië. De visumprocedure is geldig voor reizigers met een Nederlandse of Belgische identiteit. Als je over een andere nationaliteit beschikt, dan zal je eventueel zelf het benodigde visum moeten regelen.

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort die voor toeristische doeleinden Indonesië bezoeken kunnen een gratis visum verkrijgen bij een kleine selectie van luchthavens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal dertig dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. De aankomst- en vertrekdag worden meegeteld.

Het gratis visum is verkrijgbaar op de onderstaande luchthavens:

  • Medan op Sumatra (Kualanamu Airport)
  • Batam op Sumatra (Hang Nadim Airport)
  • Bandung op Java (Husein Sastranegara International Airport)
  • Jakarta op Java (Soekarno-Hatta Airport)
  • Surabaya op Java (Juanda Airport)
  • Yogyakarta op Java (Adisucipto Airport)
  • Denpasar op Bali (Ngurah Rai Airport)
  • Mataram op Lombok (Bandar Udara International Airport)
  • Makassar op Sulawesi (Sultan Hasanuddin Airport)
  • Manado op Sulawesi (Bandara International Sam Ratulangi Airport)
Arriveer of verlaat je Indonesië via een andere luchthaven dan hierboven beschreven, dan heb je het visum nodig dat je ter plaatse kunt regelen bij aankomst op de luchthaven. Dit visum kost $35,- en is maximaal dertig dagen geldig.

Als je langer dan dertig dagen in Indonesië wilt verblijven, dan moet je je visum voor vertrek regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel.