Reisdocumenten voor Nepal

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor Nepal heb je  ook een visum nodig. 

Reisdocumenten

Voor Belgische reizigers geldt:

Bij YourWay2GO raden we je aan om op reis te gaan met een internationaal reispaspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je internationale reispaspoort verloopt.

Alle Belgische reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal reispaspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeentebestuur.

Wij raden je aan om een kopie van je internationaal reispaspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage, dan heb je deze nog bij je, mocht je het origineel onverhoopt verliezen.

Een andere tip: stuur een scan van je internationaal reispaspoort naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten.internationaal.

Reizigers die over een andere dan de Belgische nationaliteit beschikken, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s).

Reizen met kinderen

Voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Reis je met een kind met een andere achternaam dan de jouwe, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Je dient een toestemmingsformulier op te halen bij je gemeentebestuur. Reist een kind mee met bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen voor dit land.

Visum Nepal

Voor Nepal heb je een visum nodig. Dit kun je vooraf regelen of ter plaatse op de luchthaven van Kathmandu of aan de grens wanneer je over land reist. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk $ 25,- / $ 40,- / $ 100,-.  Bij aankomst in Nepal je visum regelen kan omslachtiger zijn omdat je een aanvraagformulier op één van de computers op de luchthaven of aan de grens in moet vullen met het gevaar van lange wachttijden en mogelijke computerstoringen.  Je hebt een pasfoto nodig en dient contant te betalen in (EUR of USD).

Je kunt ook thuis al een digitaal aanvraagformulier invullen op http://www.nepalimmigration.gov.np/
Dit formulier is echter maar 15 dagen ‘houdbaar’. Neem dit formulier geprint mee naar Nepal, samen met je paspoort, plus kopie daarvan, én een kopie van je laatst afgegeven Nepalese visum. Ook dan dien je het visum contant bij aankomst in Nepal af te rekenen. 

Boek je je reis bij Nepal2GO, dan kun je het visum ook vooraf zelf regelen via de online visumdienst óf je kunt je visumaanvraag uit laten voeren door ons Visumloket. Wanneer je er voor kiest om jouw visumafhandeling via Visumloket te laten verzorgen kun je er op rekenen dat jouw paspoort in professionele handen is. De visumkosten zijn inclusief bemiddelingskosten en kosten voor het aangetekend retour sturen van de reisdocumenten.

Trekking Permit

Wanneer je een trekking gaat maken in Nepal, heb je een trekking permit nodig, een zogeheten Tims Card. YourWay2GO regelt deze permit voor je en de kosten hiervoor zijn inbegrepen in het landarrangement. Voordat je aan de trek begint dien je hiervoor een formulier in te vullen en bij aanvang van de trek wordt deze ingenomen. Op deze manier weten de autoriteiten wie er in het trekkingsgebied aanwezig zijn.

Voor de Tims Card heb je 1 pasfoto nodig.