Feestdagen in Zuid-Afrika

Naast Nieuwjaar en christelijke feestdagen zoals Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerstmis kent Zuid-Afrika een aantal nationale feestdagen.In Zuid-Afrika worden een aantal bijzondere festivals gevierd.  Zo kleuren de straten van Kaapstad tijdens de jaarwisseling met een optocht, hossende mensen en veel muziek. Het lijkt wel carnaval. 

Wanneer wordt wat gevierd?

Naast Nieuwjaar en christelijke feestdagen zoals Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerstmis kent Zuid-Afrika een aantal nationale feestdagen.

 

In tegenstelling tot veel andere landen viert Zuid-Afrika de Dag van de Mensenrechten op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.


Op 27 april is het de Afrikaanse Vrijheidsdag. Ondanks dat in andere Afrikaanse landen al eerder democratische verkiezingen plaats vonden wordt het feit van de eerste democratische verkiezing in Zuid-Afrika, gekoppeld aan de afschaffing van de apartheid, gezien als een overwinning van het hele continent.

Tijdens de Dag van de Jeugd op 16 juni wordt de scholierenopstand in Soweto herdacht op 16 december is het Verzoeningsdag. In Zuid-Afrika werd tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838 een leger van 15.000 Zulu's teruggedreven door 464 Boeren. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zulu’s en is zo een nationale feestdag geworden.


LET OP! Als een van de feestdagen in Zuid-Afrika op een zondag valt, is de maandag erna een vrije dag. Houd er rekening mee dat op deze data de meeste banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.


Festivals in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika worden een aantal bijzondere festivals gevierd.  Zo kleuren de straten van Kaapstad tijdens de jaarwisseling met een optocht, hossende mensen en veel muziek. Het lijkt wel carnaval.

Het Kavadi Festival is een belangrijk Hindoe festival dat in februari en april in Durban wordt gehouden of wat dacht je van het Hermanus Walvissen festival ter ere van de walvissen die hier van juni tot en met oktober voorbij trekken.