FAQ Schiphol

Onderstaande vragen en antwoorden hebben wij uiteengezet voor jou als reiziger, omtrent de situatie op luchthaven Schiphol, Amsterdam en de daarmee gepaarde onzekerheden bij onze reizigers.

Wat doet YourWay2GO als reisorganisatie aan de huidige situatie op Schiphol?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er momenteel veel onzekerheid heerst omtrent het vliegen vanaf luchthaven Schiphol, Amsterdam. Helaas kunnen wij veel van die onzekerheid momenteel niet wegnemen. Wij hebben als reisorganisatie weinig tot geen invloed op de situatie van de luchthaven. Hoe graag wij het ook zouden willen, ook wij kunnen de wachtrijen niet korter maken of luchtvaartmaatschappijen oproepen te wachten tot reizigers aan boord zijn. 

Het enige wat wij kunnen doen is alle informatie van de luchtvaartmaatschappijen volgen en de meest up-to-date informatie met jou als reiziger delen, indien deze informatie beschikbaar is. Maar wij als reisorganisatie zijn eveneens afhankelijk van het reilen en zeilen op Schiphol, en de maatregelen die de luchthaven neemt met betrekking tot vluchten en het personeel.

Ik vlieg vanaf Schiphol, hoe laat moet ik aanwezig zijn?

We adviseren om ruim van tevoren aanwezig te zijn (maar niet langer dan 4 uur voor vertrek), dit wordt ook door de verschillende luchtvaartmaatschappijen en Schiphol geadviseerd. Je moet rekening houden met lange rijen voor de incheckbalie en voor de douane. Met name voor de reizen binnen Europa (Schengen), daar is het erg druk.

Wanneer ik mijn vlucht niet haal, wat moet ik dan doen?

Alle luchtvaartmaatschappijen adviseren hierin in ieder geval naar de gate te gaan, ook als je het idee hebt de vlucht niet meer te halen. Heel soms, wanneer meerdere reizigers nog niet op de vlucht zitten, wordt het toestel aan de grond gehouden. Heb je de vlucht toch uiteindelijk niet gehaald? Dan is het allerbelangrijkste in deze situatie om zo snel mogelijk naar de balie van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij te gaan waar jij mee zou vliegen. Daar moet je zorgen dat je op de eerstvolgende vlucht met dezelfde luchtvaartmaatschappij of een luchtvaartmaatschappij waar zij mee samen werken, wordt geboekt.

Daarnaast verzoeken we je ons altijd te bellen, zodat wij op de hoogte zijn dat je de vlucht niet hebt gehaald, zodat wij kunnen meekijken naar de mogelijkheden voor een nieuwe vlucht en dat wij de lokale partner kunnen informeren.

Echter, houd er rekening dat wij niet altijd kunnen helpen en dat jij als reiziger veel meer voor elkaar krijgt op de luchthaven zelf, dan wij vanuit ons kantoor (met de lange telefonische wachtrijen). Dit is absoluut geen onwil van onze kant, maar ervaring leert dat “on spot” onze reizigers direct bij de luchtvaartmaatschappij het snelst worden geholpen en een nieuwe vlucht krijgen. Laat je hierin dus ook niet zomaar afschepen, de luchtvaartmaatschappij heeft altijd een vervoersplicht.

Wanneer mijn vlucht wordt geannuleerd, wat moet ik dan doen?

Wanneer jouw vlucht wordt geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij, dan moeten zij jouw ticket omboeken naar de eerst volgende beschikbare vlucht of naar een vlucht met een andere luchtvaartmaatschappij waar zij mee samen werken. Ook hier geldt weer: de luchtvaartmaatschappij heeft altijd een vervoersplicht.
Wij adviseren je hierin altijd direct te melden bij de balie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven. Daarnaast vragen we je ons direct op de hoogte te stellen, dan zullen wij op kantoor ook al het mogelijke doen om jou op de eerste mogelijke vlucht naar de bestemming (of naar huis) te boeken.

Wij willen graag alle mogelijk service bieden, toch leert de ervaring, zoals hierboven al beschreven, dat de reiziger zelf uiteindelijk vaak sneller resultaat boekt op de luchthaven bij de balie, dan wij op kantoor. Dit ondanks onze contacten met de verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Wat als er stakingen plaatsvinden op Schiphol, Amsterdam?

Een staking is een overmacht situatie. Hier valt veelal niet voorafgaand op te anticiperen. Het is erg moeilijk om vaak kort voor vertrek de huidige vliegtickets nog om te zetten naar een andere luchtvaartmaatschappij. Wanneer wij bij een staking mogelijkheden zien om je vliegticket om te boeken, zullen wij dit uiteraard doen. Maar ook wij zijn hierin afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, hun beleid en de beschikbaarheid op andere vluchten.

Meer informatie over reizen van Schiphol vind je terug op: https://www.schiphol.nl/nl/voor-je-gaat-vliegen/.
 
Het advies dat de ANVR geeft aan reizigers die deze zomer vertrekken vanaf Schiphol lees je hier.