Japan is overwegend shintoïstisch en boeddhistisch en de meeste festiviteiten staan dan ook in het teken van deze twee religies.
Japan heeft veel verschillende feestdagen in het jaar. Het belangrijkste feest in Japan is het Nieuwjaar, o-Shogatsu. Alle winkels en bedrijven zijn van 1 tot 3 januari gesloten. Het is een echt familiefeest. Enkele andere voorbeelden van feestdagen in Japan zijn:
In de zomer organiseert ieder zichzelf respecterende stad of dorp een natsu matsuri (zomerfestival). Het Gion Matsuri in Kyoto is één van de grootste festivals van Japan en wordt gevierd gedurende de hele maand juli. Hoogtepunt is de parade Yamaboko Junko waarbij een dertigtal praalwagens in een kilometerslange stoet door de stad wordt getrokken.
Ook tijdens het Nebuta festival in Aomori trekt een stoet van praalwagens door de stad. Het feest vindt begin augustus plaats en duurt een week. Rond dezelfde tijd vindt in Tokushima het Awa Odori-festival plaats. Vier nachten lang vullen de straten van dit anders zo rustige provinciestadje aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen.
In het najaar vinden o.a. in Nagasaki en Karatsu kunchi’s plaats, optochten waarbij lokale groepen met schrijnen door de stad paraderen en dansers spectaculaire dansen ten uitvoer brengen. In Hokkaido vinden in de winter de wereldberoemde ijsfestivals plaats, waarvan die van Sapporo de meest bekende is.